Ekamo ylsi loistavaan tulokseen tämän vuoden Taitaja-semifinaaleissa. Etelä-Karjalasta mukaan finaaliin pääsee ennätykselliset 17 opiskelijaa 14 eri alalta. Entistä nuoremmat kilpailijat ovat osoittaneet loistavaa osaamista omilla aloillaan, sillä finaalijoukossa on mukana jopa yhdeksän toisen luokan opiskelijaa!

Vuoden 2012 Ekamon Taitaja-finalistit ovat

Mikael Kääpä, asiakaspalvelu ja myynti, Lappeenranta
Teemu Kojo, CAD-suunnittelu, Rautjärvi
Laura Purhonen, hiusmuotoilu, Imatra
Karita Virtanen, kondiittori, Taipalsaari
Perttu Martikainen, koneenasennus ja kunnossapito, Lappeenranta
Kimmo Tielinen, koneenasennus ja kunnossapito, Lappeenranta
Minttu Tuure, laborantti, Ruokolahti
Janne Nissinen, levy ja hitsaus, Taipalsaari
Taru Äyräväinen, maalaus ja tapetointi, Lappeenranta
Elmeri Komi, mekatroniikka, Imatra
Niko Kukkonen, mekatroniikka, Imatra
Minna Saalasti, pukuompelu, Lappeenranta
Asko Nikku, putkiasennus, Lappeenranta
Jussi Itkonen, sähköasennus, Lappeenranta
Tomi Mikkonen, talonrakennus, kirvestyöt, Rautjärvi
Jere Kankaanranta, verkkosivujen tuottaminen, Lappeenranta
Iiro Surakka, verkkosivujen tuottaminen, Lappeenranta

Kokonaisuudessaan Taitaja2012-finaalissa on 373 opiskelijaa.

1330497237_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Taitaja2012-finalisteja: Teemu Kojo, Niko Kukkonen, Elmeri Komi, Jere Kankaanranta, Iiro Surakka

1330497306_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Vasemmalta Jussi Itkonen, Taru Äyräväinen, Minna Saalasti, Laura Purhonen, Janne Nissinen, Asko Nikku, Mikael Kääpä, Kimmo Tielinen ja Perttu Martikainen.

1330497446_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Tomi Mikkonen (vas.), rakennusalan ammattimies Tero Klemettinen ja Minttu Tuure. Taustalla hiusalan valmentaja Selma Karvinen.

1330498074_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Taitaja-finalistien valmentajia.

Perjantaina 24.2. järjestettiin Ekamon Taitaja-finalistien ensimmäinen yhteinen valmennustilaisuus. Kun kaikki finalistit olivat saapuneet paikalle yhtä sairastunutta lukuun ottamatta, avasi Vesa Markkanen tilaisuuden. Aluksi käytiin läpi päivän ohjelmaa, johon kuului muun muassa Taitaja-konkarin, Jere Kankaanrannan esittely. Tämän jälkeen Vesa kertoi finalisteille hieman taustatietoa Taitaja-kilpailusta sekä edellisvuosien tapahtumista.

Seuraavaksi tilan otti haltuun Ulla Ylönen Viestintäpalvelu Ulla Ylönen ky:stä. Hän kertoi finalisteille, kuinka suhtautua median edustajiin kilpailun aikana ja antoi arvoikkaita neuvoja. Koska kyseessä on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, toimittajia saattaa pyöriä paikalla runsain mitoin, ja kilpailijat saavat luultavasti myös julkisuutta osakseen.

Ulla Ylösen puheenvuoron jälkeen pidettiin kahvitauko. Kahvin kanssa tarjolla oli suussasulavaa kakkua, jonka Lappeenrannan kondiittoriopiskelijat olivat valmistaneet. Mikäli kondiittorifinalistimme tekee yhtä upeaa jälkeä, on hän varmasti erittäin vahvoilla mitalikamppailussa! Tauon aikana Ulla Ylönen haastatteli muutamaa opiskelijaa sanomalehti Varttiin, johon jokaisesta Ekamon finalistista tulee pieni juttu. Myös Etelä-Saimaasta ja UutisVuoksesta oli saapunut tiedotusvälineiden edustajia paikalle ihmettelemään valmennuspäivän meininkiä.

Kahvittelun ja yleisen seurustelun lomassa lähdin suorittamaan minulle annettua tehtävää ja otin jokaisesta finalistista valokuvan kilpailua varten. Skills Finland vaatii jokaisesta Taitaja-finaaliin osallistujasta passikuvan tapaisen kuvan, joten istutin finalistit kameran eteen ja näppäsin heistä kuvat eteenpäin lähettäväksi. Kaikki nuoret vaikuttivat erittäin innostuneilta ja ennen kaikkea tyytyväisiltä jo tämänhetkiseen suoritukseensa.

Valokuvauksen jälkeen kilpailijat pääsivät sovittamaan kilpailuasuja, joihin kuuluu tuulitakki Ekamon logolla varustettuna sekä musta kaulupaita. Tämän jälkeen puhujanpaikan valtasi Mikko Kojo, joka toi esiin opettajan näkökulman Taitaja-kisoista. Mikko on ollut aikaisemminkin mukana Taitaja-kilpailujen järjestelyissä kilpailuvalmentajan roolissa. Hän korosti puheessaan verkostoitumisen tärkeyttä sekä opettajien että opiskelijoiden kohdalla ja antoi vinkkejä muille opettajille kilpailijoiden ohjaukseen.

Valmennustilaisuudessa esittäytyi myös konkarikilpailija, viime vuonnakin mukana ollut Jere Kankaanranta. Opettajat ja opiskelijat saivat esittää hänelle kysymyksiä ja hän kertoi tunnelmistaan viime vuoden kisoista. Seuraavaksi finalisteilla alkaa tiukka valmistautuminen huhtikuiseen Taitaja-finaaliin, joka järjestetään Jyväskylässä 24.-26.4. Eri lajien ennakkotehtävät finaalia varten ovat nähtävillä Taitajan nettisivuilla, ja niitä käyttämällä kilpailijat voivat valmistautua finaaliin. Varsinainen kilpailutehtävä tulee eroamaan ennakkotehtävästä 30 prosentilla.

1330498155_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Jere Kankaanranta kertoi Taitaja-konkarin ominaisuudessa omia kokemuksiaan kilpailusta.

Toivotan kaikille finalisteille paljon onnea finaaliin, ja haluan myös onnitella heitä siitä, että he ovat jo päässeet näin pitkälle ja tehneet valtavan työn pääsemällä Suomen 400 parhaan ammattiin opiskelijan joukkoon!

Petra Puhakainen
tiedottajaharjoittelija