Eilen torstaina järjestettiin Imatralla tarjoilijoiden Taitaja-semifinaali. Kilpailijoita oli saapunut viidestä eri koulusta ympäri Suomea. Kisa suoritettiin yksilökilpailuna. Tarjoilijasemifinalistit olivat
Jere Laakso ja Henry Keskimäki, WinNova Länsirannikon Koulutus Oy, Pori
Annami Korkeamäki ja Do Thai Duong, Vaasan ammattiopisto
Julia Keskinen ja Raisa Hietanen, Mäntän seudun koulutuskeskus
Riia Rantakivi ja Toini Sivonen, Turun ammatti-instituutti
Taru Kekkonen ja Emmi Mujunen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Joensuu.
Kilpailijoiden osalta päivä alkoi ilmoittautumisella ja kilpailunumeroiden jaolla, jonka jälkeen tuomarit avasivat kisan. Tuomareina Imatran semifinaalissa oli viisi työelämän edustajaa ja yksi alan opetuksen edustaja:
päätuomari Mia Sironen, hovimestari, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä
Jani Keränen, ravintolan vuoropäällikkö, Imatran Kylpylä
Ella Uotinen, Liikenneasemapäällikkö, Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Lappeenranta
Olli Sääski, PAMin edustaja, Etelä-Karjalan Osuuskauppa. Hotelli Lappee, vastaanottovirkailija. Neuvottelukunnan jäsen.
Anne Haiko, Sodexo, hovimestari
Marja Antikainen, baariaineiden opettaja, Saimaan ammattikorkeakoulu, Imatra.
Tuomarit vasemmalta oikealle: Olli Sääski, Anne Haiko, Ella Uotinen, Marja Antikainen, Jani Keränen ja päätuomari Miia Sironen.
Jännittyneet semifinalistit kuuntelivat korva tarkkana tuomareita.
Kun tarjoilijat olivat saaneet käsiinsä päivän tehtävät, oli aika siirtyä tutustumaan kilpailualueeseen, avustajiin ja välineisiin. Tapahtumapaikkana oli Imatran ammattiopiston Säkäkokki-ravintola, jonne jokaiselle kisaajalle oli varattu oma neljän hengen pöytä sekä apupöytä ja tarjoiluun ja kattamiseen käytettäviä tarvikkeita.
Tarvikepöydät notkuivat kauniita astioita.
Jokaisella tarjoilijalla oli käytettävänään samanlainen setti astioita ja muita kattausvälineitä.
Ravintolan keskellä sijaitsi myös baaripöytä.
Avustajat esittäytyivät kilpailijoille.
Semifinaalit saivat kierrellä vapaasti kilpailutilassa ja esittää kysymyksiä. Myös keittiössä käväistiin, sillä jokaisen kisaajan oli käytävä tilaamassa sieltä päivän ruoat sekä viemässä astioita tiskiin.
Tarjoilijat tutustumassa tehtäväalueeseen.
Kysymyksiä esitettiin paljon; myös keittiössä.
Tutustumisen jälkeen päästiinkin jo ensimmäistä kertaa tositoimiin, kun tarjoilijat alkoivat kattaa pöytiä. Tarkoituksena oli luoda neljän hengen juhlakattaus, joka käytettäisiin päivän juhlalounaalla. Tuomarit eivät vielä tässä vaiheessa olleet kilpailutilassa, joten semifinalistit saattoivat toistaiseksi hengittää vapaasti. Kattamiseen oli varattu aikaa 45 minuuttia. Kaikki aloittivat kattamisen luonnollisesti pöytäliinojen asettelulla sekä ruokailuvälineiden ja lasien kiillotuksella.
Annami Korkeamäki levittää liinaa apupöydälle. Taustalla Taru Kekkonen.
Myös Henry Keskimäki, Toini Sivonen, Do Thai Duong ja Emmi Mujunen ovat saaneet pöytäliinat paikoilleen.
Taru Kekkonen lajittelee ruokailuvälineitä.
Kiiltävää jälkeä tulee!
Kattauksen teko näytti olevan erittäin tarkkaa puuhaa. Kisailijoiden tuli osata valita tarvikevalikoimasta käyttötarkoitukseen sopivat lasit sekä koristella pöytä mielensä mukaiseksi. Koristeina oli muun muassa kynttilöitä ja kynttilänjalkoja sekä kukkia. Myös lautasliinat kukin sai taitella mielikuvituksensa mukaan, ja pian pöydissä saikin nähdä mitä upeampia taidonnäytteitä.
Jere Laakso valitsee oikeanlaisia juomalaseja.
Riia Rantakiven työskentely oli tarkkaa: hänellä oli mukanaan naru, jolla hän mittasi ruokailuvälineiden ja lautasten paikat.
Do Thai Duong tarkastelee kiillottamaansa lasia.
Lautasliinoista muodostui muun muassa upeita liljoja.
Kauniit kattaukset ovat valmiina ottamaan juhlavieraat vastaan.
Pöytien kattamisen ja valmistelun jälkeen kilpailijoille suotiin pieni hengähdystauko ennen jännittävän kisan alkua, jolloin ensimmäiset ruokailijat astuisivat saliin ja toisitoimet saattaisivat alkaa.
Petra Puhakainen
tiedottajaharjoittelija
Kommentit